Българският лекарски съюз (БЛС) даде мандат на свои представители за подписване

...
Българският лекарски съюз (БЛС) даде мандат на свои представители за подписване
Коментари Харесай

Лекарският съюз ще подпише анекс към Националния рамков договор, но постави условие

Българският лекарски съюз (БЛС) даде мандат на свои представители за подписване на анекс за идната година към в този момент действащия Национален рамков договор с изискването към 30 септември неусвоените средства да бъдат ориентирани към болниците за погашение на надлимитна активност за минали години. Това одобриха делегатите на 69-ия Извънреден събор на съсловната организация, като от 329 имащи право на глас 230 гласоподаваха " за ", 13 - " срещу " и 19 - " въздържал се ". Анексът ще влезе в действие от 1 януари 2019 година
 
В документа се предвижда завишаване на регулативните стандарти - посоки в извънболничната помощ над 10%, увеличение на бюджетите на лечебните заведения, завишаване на цени на някои клинични пътеки, слагане на камери за наблюдаване на входа и на изхода на залите, в които се правят ангиографии за завишаване на контрола и други В анекса се планува, административните услуги, които правят лекарите - издаване на медицински свидетелства, бележки за имунизации и др, да се заплащат. Цената им ще се дефинира от лекаря.
 
Предстои още текстове в анекса да бъдат доуточнени, подчерта председателят на съсловната организация доктор Иван Маджаров. Предвиденото понижаване на цените на лъчелечението е решение на Надзорния съвет на НЗОК, като това е част от компромисите, които ние направихме, добави доктор Маджаров. Те настояват, че това лекуване е прекомерно скъпоплатено, само че в сряда имаме среща с тях и се надявам, че ще изясним казуса, сподели още той.
 
По думите му това няма да се отрази отрицателно на пациентите. Ако ни потвърдят че има злоупотреби в тази област, ще би трябвало да се поправят цените, само че в случай че не ни потвърдят, ще би трябвало да се върнат цените, които са били до момента, добави Маджаров.
 
Предстоят диалози и с лекарите по дентална медицина, свързани с издаването на болничен лист за пациент за дентална услуга. В момента болничният лист се издава от персоналния доктор, а би трябвало да се издаде от доктор по дентална медицина, счита Маджаров. Личните лекари ще отхвърлят да издават болничен лист за дентални действия, безапелационен беше Маджаров.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР